Recenze: Zázračná madona, Ukřižovaná, Newtonův mozek - Jakub Arbes

7. února 2013 v 5:00 | Zdenina |  Recenze na knihy
Tři romaneta Jakuba Arbese v jedné knize...


Zázračná madona (1875) vypráví o lásce ke kráse, která je však nejistá. Dva mladí lidé prožijí tři vzájemná osudová setkání, ale vždy je něco rozdělí. Mladík je uhranut krásou madony z obrazu, kdežto jeho Ismena je nehezká dívka, která vypadá churavě. Přesto jim osud dá několik společných chvil, ale také hodně bolesti. Mají šanci na šťastný život? Najde mladík oživlou krásu madoninu?

Ukřižovaná (1876) přináší rozpolcení mezi vírou a vědou. Student je od školních let pronásledován viděními ukřižované dívky, ale postupně vychází najevo, že je skutečná. Dokáže odhalit její osudy a nalézt ji?

Newtonův mozek (1877) je "fantasmagorie" o tom, co se může stát, pokud někdo naplno podlehne touze po vědění a životě. Pak neváhá si po smrti nahradit svůj mozek Newtonovým a vytvořit i stroj na cestování časem. Je to však jen představivost, nebo skutečnost?
...
Jakub Arbes (1840-1914) byl žurnalista i spisovatel, vytvořil Romaneto (pojmenoval Jan Neruda, Arbesův učitel). Jde o kombinaci prvků románů a novel, odhaluje se v něm nějaká záhada, která má zprvu nádech nadpřirozena, ale vše se nakonec vysvětlí pomocí vědy a logiky.
Hrdinové zažívají lásku, naději, ale i zklamaní, bolest a osamění. Příběh vypráví vypravěč, ten však obvykle není hlavní postavou (v Zázračné madoně ano).

Přiznám se, že se mi kniha nečetla zrovna nejlépe, protože mi jednotlivé příběhy přišly hodně zdlouhavé a nudné. V částech, kde se něco dělo, to bylo výborné, ale bohužel tam bylo spousta natahované místa, kde se popisovalo okolí, myšlenky postav nebo měl někdo proslov (Newtonův mozek - tam měl hlavní hrdina proslov na deseti stranách, což bylo téměř neúnosné).

Arbesova romaneta jsou často přirovnávána k povídkám Edgara Allana Poea, kterými se autor nechával inspirovat, ale já bych je příliš nesrovnávala, protože jsou hodně odlišné. Oba autoři příběhům dávají nádech tajemna, ale Poe má povídky krátké, nabité dějem a až děsivé, kdežto Arbes psal zdlouhavě a nezáživně, děj se tak naprosto ztrácí v myšlenkách a popisování. A děsivé nejsou už vůbec ne.

Jazyková skladba je obdivuhodná, ale pro dnešní zlenivělé čtenáře to nejspíš nebude to pravé ořechové, jelikož jsou zvyklí na dnešní mluvu, kdežto tady jsou zachovány výrazy z 19. století a další zvláštnosti Arbesova jazyka, například hláskové kvantita, citoslovečné kolísání, řidší slovní tvary a zdrobněliny citově zabarvených slov.

A co se týče filozofie, tak nejhlubší je Newtonův mozek, kde je na lidi pohlíženo jako na zlé a zkažené bytosti, které jsou sice schopni vytvořit velké věci, ale zároveň všechno ničí a vyžívající se v zabíjení a ve válkách. Polemizuje o tom, zda se člověk nemůže změnit, ale dochází k závěru, že nikoliv.

Hlavní vlastnost těchto tří romanet je to, že se příběh skládá z útržků, které se pomalu dávají dohromady, až v závěru dávají smysl, i když je trochu. Pokud někdo má rád klasické detektivky, tak by mohl knihu ocenit, ale jen možná.

Chtěla jsem knize za romaneta dát jen tři body, ale nakonec to jsou čtyři, protože se mi hrozně líbí zpracování knihy, která má pozlacené hrany stránek, pod přebalem jsou červené desky se zlatým nápisem a dál obsahuje červenou stužku na založení, což z knihy dělá vydání pro fajnšmekry a milovníky knih.

Hodnocení: 4/5

Velmi děkuji Knihcentrum.cz za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Zázračná madona, Ukřižovaná, Newtonův mozek
Autor: Jakub Arbes
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 400
Vydal: Slovart, 2011
Doporučená cena: 199 Kč
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Claire Claire | 18. května 2015 v 13:42 | Reagovat

Mohla bych se zeptat, jaké jsou příklady výrazů z 19. století a další zvláštnosti Arbesova jazyka, například hláskové kvantita, citoslovečné kolísání, řidší slovní tvary a zdrobněliny citově zabarvených slov? V romanetu Ukřižovaná?

2 Markjar Markjar | E-mail | Web | 6. května 2018 v 6:03 | Reagovat

generic levitra online uke
<a href="http://myvardenafilok.com">levitra 20mg</a>
levitra orodispersibile recensioni rossignol
<a href=http://mylevitraok.com#vardenafil+20mg>levitra 20mg</a>

3 Markjar Markjar | E-mail | Web | 7. května 2018 v 1:39 | Reagovat

wardenafil dawkowanie tab
<a href="http://mylevitraok.com">levitra 20 mg</a>
viagra levitra cialis melhor
<a href=http://levitra-gg.com#generic+levitra>levitra online</a>

4 Markjar Markjar | E-mail | Web | 12. června 2018 v 4:50 | Reagovat

torrinomedica cialis online
<a href="http://cialis-tt.com">interactions for cialis</a>
levodopa parkinson bijwerkingen cialis
<a href=http://cialis-tt.com#cheap+20mg+cialis>cialis 5mg</a>

5 Markjar Markjar | E-mail | Web | 12. června 2018 v 10:02 | Reagovat

harga obat cialis
<a href="http://cialis-gg.com">cialis 20 mg</a>
mepz 20mg cialis
<a href=http://cialis-tt.com#cialis+samples>generic for cialis</a>

6 Markjar Markjar | E-mail | Web | 12. června 2018 v 13:13 | Reagovat

akit gazetesi viagra vs cialis
<a href="http://cialis-tt.com">generic cialis</a>
cialis bestellen
<a href=http://cialis-gg.com#cialis+20>cialis online</a>

7 Markjar Markjar | E-mail | Web | 12. června 2018 v 19:46 | Reagovat

cialis adalah ny
<a href="http://cialis-gg.com">cialis online</a>
cialis price at cvs
<a href=http://cialis-tt.com#cialis+buy>cialis prices</a>

8 Markjar Markjar | E-mail | Web | 13. června 2018 v 5:38 | Reagovat

julian cialis famille d'accueil saison
<a href="http://cialis-tt.com">cialis coupons</a>
artiglio del diavolo aboca controindicazioni cialis
<a href=http://cialis-gg.com#black+cialis+online+mail-order+pharmacies>cialis coupon</a>

9 Markjar Markjar | E-mail | Web | 13. června 2018 v 15:24 | Reagovat

percocet 5mg generic cialis
<a href="http://cialis-tt.com">generic cialis</a>
packungen cialis for daily use
<a href=http://cialis-tt.com#lowest+cialis+prices>buy cialis 20 mg</a>

10 Markjar Markjar | E-mail | Web | 13. června 2018 v 20:53 | Reagovat

stampato autocertificazione generico de cialis
<a href="http://cialis-gg.com">cialis tablets</a>
erazaban wirkstoff cialis
<a href=http://cialis-gg.com#trust+pharmacy+cialis>cialis canada</a>

11 Markjar Markjar | E-mail | Web | 14. června 2018 v 16:55 | Reagovat

fluimucil effervescence generico de cialis
<a href="http://cialis-tt.com">cialis 20 mg price</a>
assuefazione al cialis generic
<a href=http://cialis-gg.com#cialis+tablets>tadalafil online</a>

12 Markjar Markjar | E-mail | Web | 15. června 2018 v 3:45 | Reagovat

nabp online pharmacy cialis
<a href="http://cialis-gg.com">buy generic cialis</a>
cialis cafe menu
<a href=http://cialis-tt.com#cialis+online>tadalafil prices</a>

13 Markjar Markjar | E-mail | Web | 28. června 2018 v 2:19 | Reagovat

kamagra viagra jelly
<a href="http://viagra-tt.com">sildenafil cost</a>
kcalb female viagra
<a href=http://viagra-gg.com#generic+viagra+prices>cheap sildenafil online</a>

14 Markjar Markjar | E-mail | Web | 29. června 2018 v 16:02 | Reagovat

female viagra lovegra tablet
<a href="http://viagra-gg.com">pfizer viagra</a>
welche ist besser viagra oder cialis dosage
<a href=http://viagra-gg.com#prezzo+viagra+100+mg>pink viagra online mail-order pharmacies</a>

15 Markjar Markjar | E-mail | Web | 30. června 2018 v 1:10 | Reagovat

combitic global caplet pvt ltd viagra without doctor
<a href="http://viagra-gg.com">viagra natural</a>
viagra imagenes divertidas de buenas
<a href=http://viagra-tt.com#viagra+generica+esfarmaco>viagra 100 mg</a>

16 Markjar Markjar | E-mail | Web | 5. července 2018 v 21:40 | Reagovat

transilien horaires ligne cialis
<a href="http://cialis-gg.com">cialis on line</a>
viagra and cialis emails from santa
<a href=http://cialis-gg.com#cialis+buy>cialis prices</a>

17 Markjar Markjar | E-mail | Web | 10. července 2018 v 12:56 | Reagovat

viagra efectos secundarios yahoo bookmarks
<a href="http://viagra-gg.com">buy 50mg viagra</a>
tilia tomentosa dosaggio viagra
<a href=http://viagra-gg.com#female+viagra>viagra oral jelly online mail-order pharmacies</a>

18 Markjar Markjar | E-mail | Web | 10. července 2018 v 23:05 | Reagovat

dasatinib msds pfizer viagra
<a href="http://viagra-gg.com">cheap sildenafil online</a>
mon histoire vraie generique viagra
<a href=http://viagra-gg.com#female+viagra+online+mail-order+pharmacies>hard on viagra jelly online mail-order pharmacies</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama