Recenze: Fiorella a hřbitov upírů - Vlastimil Vondruška

14. listopadu 2012 v 20:19 | Zdenina |  Recenze na knihy
Dokáže i tentokrát Fiorella objasnit vraždy "upíra"? Nebo snad i se svými kamarády skončí v rukou svaté inkvizice? Proč někdo zabijí na hřbitově?

Děj:
Někdo na předměstském hřbitově zavraždil již dva lidi a podle rozsápaných hrdel je jasné, že to má na svědomí upír. Místní farář je nucen povolat svatou inkvizici, i když nevěří, že vraždil ďáblův zplozenec. Zároveň si zavolá vzdáleného příbuzného chlapce Lukáše na pomoc s vyšetřováním. Lukáš patří do Bratrstva Křišťálu, kde společně s Fiorellou (alias Rafaelem) a Martinem pátrají po pravdě. V minulosti dokázali vyšetřit několik zločinů a dokonce je císař Rudolf II. vyznamenal.
Dokáže Fiorella se svými kamarády odhalit upíra? A jakou roli v případu hraje inkvizitor Dominikus? Skutečně vraždí ďábel, nebo se jedná o člověka? A jaký by mohl mít motiv?
.
Můj názor:
Autor je znám především historickými romány z české středověké historie a toho by se měl držet, protože mu to jde a jeho knihy jsou skvěle propracované do detailů, takže si je čtenář vždy náležitě užije.
Tahle kniha se mi však nečetla úplně nejlépe a dlouho mi trvalo, než jsem se začetla. Na to, že to má být kniha pro mládež i přišla až příliš zašmodrchaná a přehnaně propracovaná. Vím, že to jsou obvykle klady autorových knih, ale tentokrát mi to nesedlo. Knihu pro mládež si představuji jako nenáročnou četbu, ale tohle byl plnohodnotný historický román a detektivní zápletkou, jen hlavní hrdinové byli děti, ty se však na svůj věk příliš nechovaly a byly nepřirozeně dospělé.
Chápu, že jde o jinou dobu, kde lidé dospívali dříve, ale stejně mi to přišlo přehnané.
.
Název příliš neodpovídá ději, sice tu je hřbitov a upír, o kterém však všichni ví, že je falešný, takže trochu nechápu ten hřbitov upírů. Pod tímto názvem bych si představovala hřbitov, kde jsou pohřbeni upíři či na něm sídlí a z něho tyranizují okolí. Ale obálka se líbila.
.
Abych však jen nekritizovala, tak kniha rozhodně není nijak špatná, prostě bych jí jen doporučila mládeži tak nad 15 let, i když dnešní mladí čtenáři mě možná překvapí, přece jen je v módě číst obsáhlé ságy, takže pak by tuhle knihu měli zvládnout.
.
Děj je propracovaný a napínavá komplikace na sebe nenechá dlouho čekat. Zpočátku se zdá, že pachatelem je někdo nadpřirozený, ale brzy je čtenáři jasné, že jde o člověka z masa a kostí? Jenže proč se někdo vydává za upíra? Chce snad přivolat svatou inkvizice, která zničí vše, co jim odporuje?
.
Vlastně jde o historickou detektivku, kde je vyšetřovatelem Fiorella a její kamarádi, kteří chtějí zjistit pravdu, a proto se vyptávají místních lidí. Ti jsou však nepřístupní a nechtějí se bavit o divných věcech.
.
Kvůli nadpřirozenu dojde i na svatou inkvizici, která mě rozhodně nezklamala a inkvizitor brzy začne vyslýchat nevinné, a pokud se mu někdo nehodí do krámů, tak ho z něčeho obviní, aby od něho měl klid.
Z tohoto důvodu se také Fiorella dostane do velkých problémů a závěr knihy odhaluje, čeho je člověk schopen, jen aby získal peníze a moc.
.
Fiorella je dcera alchymisty císaře Rudolfa II., a aby mu mohla vypomáhat a být jeho učedníkem, od mala se převléká za chlapce Rafaela. Vlasy má na krátko střižené, a pokud je za dívku, tak nosí paruku s lokny. Nemusím dodávat, že se mnohem lépe cítí v mužském šatu a chováním připomíná kluka, proto s ní také Martin a Lukáš rádi kamarádí, protože si rozumí a mají stejné zájmy.
.
Kniha rozhodně není špatná, jen má pomalejší rozjezd a čtenář se musí soustředit na detaily, pokud chce záhadě přijít na kloub.
Líbila se mi, jen jsem od ní očekávala spíše lehkost, jak je běžné u knih pro mládež, ale detektivní zápletku měla povedenou a s napětím jsem čekala, až se vrah dá poznat.
.
Hodnocení: 7/10
Název: Fiorella a hřbitov upírů
Autor: Vlastimil Vondruška
Vazba: tvrdá
Počet stran: 310
Vydal: Moba, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 259 Kč
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Hanča Hanča | 16. listopadu 2012 v 18:09 | Reagovat

Moc pěkná recenze,kniha mě láká.. :)

2 Bastera Bastera | Web | 19. listopadu 2012 v 21:47 | Reagovat

Já četla Fiorella a záhada mrtvého netopýra a to se mi moc líbilo :) Ale zdá se mi, že to má jinou obálku knihy, proč mi to dělají a knihy z jedné série jsou pak jiné :( Jinak souhlasím, že to není úplně tak lehounké pro děti, ale možná proto se mi to líbilo :) Jinak děkuji za komentář v soutěži a nezměnila jsi náhodou design? Hezký barevný tenhle :)

3 Zuzka Zuzka | 7. srpna 2013 v 11:14 | Reagovat

Mně se ta knížka moc líbila, moc nesouhlasím s tvým názorem, že je až pro starší čtenáře, protože Fiorellu a záhadu mrtvého netopýra jsem četla když mi bylo devět. (Teď je mi 14) Vondruška píše nejlepší knížky! :) Já jsem četla i Olřicha z Chlumu ;)

4 Natalie Natalie | E-mail | 15. června 2014 v 20:37 | Reagovat

Strašidelný. O_O

5 Gsssmqgappame Gsssmqgappame | E-mail | Web | 26. prosince 2017 v 19:37 | Reagovat

bad credit history payday loans
<a href="https://xxepayday.com/">cash advance near me</a>
bad credit loans online
<a href=https://xxepayday.com/>instant payday loans</a>

6 LssdvdTimext LssdvdTimext | E-mail | Web | 24. ledna 2018 v 21:38 | Reagovat

buy viagra overnight
http://viasergeneric.com/
free samples of viagra
<a href=http://viasergeneric.com/>buy viagra online</a> OK’

7 Ecfvbrergy Ecfvbrergy | E-mail | Web | 30. ledna 2018 v 3:58 | Reagovat

cheap no prescription viagra http://viasergeneric.com/  OK’

8 Mhtshouth Mhtshouth | E-mail | Web | 2. února 2018 v 0:49 | Reagovat

OK’ https://cashadvanceonline.us.org/
fast cash loan <a href="https://cashadvanceonline.us.org/">payday loans near me</a>

9 Mhtshouth Mhtshouth | E-mail | Web | 2. února 2018 v 5:57 | Reagovat

OK’ https://cashadvanceonline.us.org/
need payday loan today <a href="https://cashadvanceonline.us.org/">payday loans online</a>

10 yobgbiSee yobgbiSee | E-mail | Web | 16. února 2018 v 21:46 | Reagovat

Hello! All! <a href="https://writeresearchpaper.us.com/">term paper</a> <a href=https://writeresearchpaper.us.com/>research paper</a> ok’

11 GbrDiuse GbrDiuse | E-mail | Web | 19. února 2018 v 2:32 | Reagovat

<a href="https://bestpaydayloan.us.org/"> cash advance</a>
myaffiliateprogram <a href=https://bestpaydayloan.us.org/> payday loans</a>
OK’

12 GbcPhamb GbcPhamb | E-mail | Web | 19. února 2018 v 14:57 | Reagovat

<a href="https://loanonline.us.org/">online payday loans</a>
bad credit payday loans <a href="https://loanonline.us.org/">loan online</a>
OK’

13 Mndshouth Mndshouth | E-mail | Web | 21. února 2018 v 16:26 | Reagovat

OK’ https://loanonline.us.org/
best payday loan on line <a href="https://loanonline.us.org/">loan online</a>

14 GbmQuopy GbmQuopy | E-mail | Web | 23. února 2018 v 17:47 | Reagovat

is cialis over the counter - http://buycialisomskc.com/
compare generic cialis prices <a href=http://buycialisomskc.com/>cialis pills</a> ’

15 Lqhadvant Lqhadvant | E-mail | Web | 27. února 2018 v 0:40 | Reagovat

Hi! All!
<a href="http://retcialis.com/"></a>
prices cialis
<a href="http://retcialis.com/">cialis pills</a> OK’

16 KmsDiuse KmsDiuse | E-mail | Web | 13. března 2018 v 19:01 | Reagovat

Hi!
<a href="http://viagrapbna.com/">viagra price</a>
does viagra work
<a href=http://viagrapbna.com/>generic viagra online</a>  OK’

17 GntPhock GntPhock | E-mail | Web | 18. března 2018 v 1:57 | Reagovat

<a href="http://prinivilbuyusa.com/">cialis generic online</a>
cheap prinivil
<a href=http://prinivilbuyusa.com/>cialis pills</a> OK’

18 HnnPhamb HnnPhamb | E-mail | Web | 23. března 2018 v 2:57 | Reagovat

<a href="https://needmoney.us.com/">need a fast loan</a>
online installment loans <a href="https://needmoney.us.com/">need money bad credit</a>
OK’

19 BrdDiuse BrdDiuse | E-mail | Web | 29. března 2018 v 19:53 | Reagovat

Air Q: Could my weight loss and stomach pain mean colon cancer? viagra free sample <a href="https://nadinekube.com/">online viagra</a> cheap generic viagra online <a href=https://nadinekube.com/>viagra generic</a>  Another point missing in the salt debate is that it is not just about the quantity of salt you consume, it is the type — and salt comes in many forms! OK’

20 LahDiuse LahDiuse | E-mail | Web | 3. dubna 2018 v 0:59 | Reagovat

Don't spend another penny on skincare products—getting a beautiful complexion is as simple as reaching... herbal viagra australia <a href="http://viagra-onlinenas.com/">best place to buy viagra online</a> viagra results <a href=http://viagra-onlinenas.com/>online viagra</a>  According to a 1998 estimate by the World Health Organization, dengue is now prevalent in over 100 countries, with tens of millions of people infected each year. OK’

21 LahDiuse LahDiuse | E-mail | Web | 4. dubna 2018 v 14:41 | Reagovat

In the absence of treatment, most of the dogs with lymphoma succumb to the disease in 4-6 weeks. cost viagra <a href="http://viagra-onlinenas.com/">viagra online canadian pharmacy</a> prescription viagra <a href=http://viagra-onlinenas.com/>buy viagra online</a>  Stachybotrys species can produce spirolactams and spirolactones related to anticomplement components 188 , phenylspirodrimanes which inhibit complement activation 275 , cyclosporins 354 , and endothelin receptor antagonists 287. OK’

22 LrjRhith LrjRhith | E-mail | Web | 4. dubna 2018 v 22:48 | Reagovat

Oftentimes, they don't even make the connection that mold is the cause of their problems… and neither does their physician. buy viagra new york <a href="http://viagraforsalebrc.com/">100mg viagra for sale</a> cheapest viagra in uk <a href="http://viagraforsalebrc.com/">viagra for men for sale</a>  Did a HPT after 3 days late but negative. OK’

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama